петак, 26. новембар 2010.

Proglašenje Prvenstva Srbije u kombinaciji za 2010. godinu

    U subotu 13.11.2010. godine, nakon Masters Kupa, u prepunoj sali SO Smederevska Palanka, održano je svečana ceremonija proglašenje pobednika Prvenstva Srbije u kombinaciji za 2010. godinu.
Prvenstvo Srbije u kombinaciji (nekadašnji kup) ima najdužu tradiciju u orijentiringu u našoj zemlji, a pobednici su oni takmičari koji su tokom cele sezone pokazali najbolje rezultate, te im je ovom prilikom odata najveća pažnja i poštovanje. 
Najbolje u 2010. u kategoriji Ž21E bile su 1. Dragana Dokmanović, 2. Dragana Živković, 3. Slađana Jovanović, a kategoriji M21E najbolji su 1. Blažo Maksimović, 2. Dragan Dokmanović i 3. Ivan Ćuk. Ostale rezultate po kategorijama možete pogledati na sajtu OSS.
Pobednice Ž21E
Najbolji klubovi u ovoj godini, tj. klubovi čiji su takmičari odneli najveći broj pobeda su 1. PD Pobeda iz Beograda, 2. SD Jasenica iz Smederevske Palanke i 3. PSD Kopaonik iz Beograda. Orijentiring savez Srbije je takođe dodelio i zahvalnicu Goranu Stefanoviću, članu PD Pobeda, za doprinos i razvoj orijentiringa u Srbiji.
    SD Jasenica se naročito potrudilo da ova ceremonija izgleda dostojna naših najboljih takmičara, a veliki broj takmičara i zvaničnika su glasnim aplauzima ispratili svakog od nagrađenih, i na izuzetno lep način zatvorili ovogodišnju orijentiring sezonu.
Više fotografija sa proglašenja možete pogledati na facebook profilu OSS.

Osnovana Mediteranska Konfederacija u orijentiringu

Đorđe Zagorac, predsednik OSS
potpisuje sporazum

   U Veneciji, Italija, 12. i 13. novembra 2010. održan je osnivački kongres Mediteranske Konfederacije u orijentiringu na kome je učestvovala i Srbija.

    Predsednik Orijentiring saveza Srbije Đorđe Zagorac potpisao je sporazum o partnerstvu zajedno sa drugim zemlja osnivačima. Prostor Mediterana obuhvata oko 30 zemalja, na tri kontinenta, tako da je jedan od ciljeva ove konfederacije upravo širenje orijentiring sporta među manje razvijenim zemljama u regionu, a posebno tamo gde orijentiring sporta uopšte nije ni bilo. Ovo je takođe i prilika da, u koliko razvijemo naš sport u regionu, vrlo brzo budemo prihvaćeni i uključeni u program Mediteranskih igara koje se održavaju svake četvrte godine. Iskreno očekujemo da se to desi možda već za igre 2017. godine, što bi bio veliki podsticaj za orijentiring sport.

Učesnici osnivačke Skupštine
    Na izbornoj Skupštini, za predsednika Konfederacije Mediterana u orijentiringu (COMOF) izabran je gospodin Serđo Grifone (Italija), za podpredsednike gospodin Viktor Garsija Berenguer (Španija) i gospođa Tatjana Kalenderoglu (Turska), dok je za generalnog sekretara izabran Zoran Milovanović (Srbija). Gospodin Đorđe Zagorac izabran je za člana Upravnog odbora COMOF-a.

    Naredni sastanak Upravnog odbora ove Konfederacije biće održan u Beogradu početkom marta 2011. što je još jedna od potvrda naše dobre pozicioniranosti u regionu.

MASTERS KUP 2010

Organizatori - Omladina SD Jasenica
    Po predivnom vremenu i u predivnoj organizaciji omladine SD Jasenica iz Smederevske Palanke, već tradicionalno po 5. put, održan je Masters Kup 2010. Podsećanja radi, takmičenje organizuju u celosti mladi iz Smederevske Palanke, revijalnog je karaktera, namenjeno je pre svih za veteranske kategorije ali mogu da učestvuju i sve ostale, i kad se kaže u celosti, misli se i na one krupne organizacione zahteve kao što je izrada karte za takmičenje pa sve do najsitnijih detalja.
    Želeli bi da čestitamo članovima organizacionog tima, na čelu sa Savom Lazićem direktorom takmičenja, koji su i ovaj put položili test zrelosti, i dokazali da osim što su dobri takmičari znaju i da budu dobri organizatori i domaćini takmičenja. Takmičenje je održano na karti Mikulja-Kudreč, i na njemu je ukupno nastupilo 150 takmičara u devet kategorija. Proglašenje pobednika takmičenja je održano posle proglašenja pobednika Prvenstva Srbije u kombinaciji 2010 u sali SO Smederevska Palanka, a više fotografija sa takmičenja i sa proglašenja možete pogledati na facebook profilu OSS.

среда, 10. новембар 2010.

Doping kontrola sportista

U cilju bolje informisanosti svih članova Orijentiring saveza Srbije, u narednom periodu ćemo u saradnji sa Antidoping agencijom Republike Srbije objaviti niz tekstova čiji će cilj biti edukacija o doping kontroli u sportu, proceduri kontrole, listi zabranjenih sredstava, kontrolorima itd.

Podsećamo Vas da je Orijentiring savez Srbije, u skladu sa Članom 10. Zakona o sprečavanju dopinga u sportu doneo niz akata kojima uređuje oblast dopinga. IOF je takođe početkom godine usvojio nova A-D Pravila koja važe od 1. februara 2010. Sva dokumenta vezana za ovu temu će biti uskoro dostupna na sajtu saveza. Do tad više informacija možete naći na sajtu Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) http://www.adas.org.rs/ , Svetske antidoping agencije (WADA) www.wada-ama.org 

недеља, 7. новембар 2010.

петак, 5. новембар 2010.

Kamp za mlade i perspektivne orijentirce Paraćin 2010 - Dan 1-Trening 2

Drugi tehnički trening prvog dana kampa One man ralay. Ovde možete pronaći master kartu a varijante su na facebook profilu. Učesnici kampa su trčali na četiri ili pet varijanti u zavisnosti od kategorije. Svi su startovali u isto vreme, tj. nakon overe start stanice, ali su kombinacije karti kod svih bile različite. Na kraju svake deonice svaki od takmičara se vraća na cilj gde overava kontrolnu tačku 100. Na kraju poslednje deonice overava finish stanicu.

Kamp za mlade i perspektivne orijentirce Paraćin 2010 - Dan 1-Trening 1

Linija juniori
   U Paraćinu se od 4.-7. novembra održava Kamp za mlade i perspektivne orijentirce, u organizaciji Orijentiring saveza Srbije i kluba domaćina Orijentiring kluba Paraćin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.
      Poslednji kamp u ovoj godini, za glavni cilj ima edukaciju mladih orijentiraca o tehnikama treninga kao uvod u predstojeći pripremni period za narednu takmičarsku sezonu. 



Linija kadeti
     Na kampu je prvog dana bilo prisutno ukupno 20 juniora i kadeta, koji   su zajedno da trenerima održali prvi trening na karti Bošnjane. Za razliku od perioda s kraja oktobra gde je temperatura bila ispod deset stepeni, danas je temperatura bila oko dvadesetog podeoka, a iste uslove za trening očekujemo i do kraja održavanja kampa.
     Svi učesnici kampa su smešteni u Hotelu Petrus u Paraćinu.  



     
Filip Stevanović
     Svaki radni dan na kampu se sastoji od dva tehnička treninga na terenu sa kartom, tehničkog teoretskog dela, i dela za analizu svakog dana na kampu i dogovora za idući dan. Svaki od treninga na kampu ima tematski drugačiji pristup tehnikama treninga.
      Tema prvog tehničkog treninga prvog dana je bila linijska orijentacija. Sve karte sa svih treninga će biti blagovremeno postavljane nakon svakog radnog dana, na blogu a fotografije sa kampa možete pronaći na facebook profilu Orijentiring Srbija. 


Sava Lazić
     U zavisnosti od kategorije u kojoj se takmiče, učesnici su bili podeljeni u dve grupe, juniorsku i kadetsku (prva i druga karta). Pored izgleda staza, dati su i Quick Route (GPS) prikazi nekih od takmičara i načina kako su oni pratili liniju na karti. U drugom delu treninga organizovan je One man relay sa izmenom četiri ili šest karata na cilju svake od deonica, a u zavisnosti od kategorije. Karte sa ovog treninga očekujte sutra. 



Milica Ilić
     Sve karte za treninge su štampane za svaki trening posebno, u različitim razmerama kako bi polaznici kampa mogli da se prilagode na promene razmera na karti, a i treninzi imaju mali razmak jedan od drugog na različitim terenima, tako da se tako prilagođavaju i na brzu promenu tipa terena. Od učesnika kampa se ne zahteva veći fizički napor tokom treninga, već je akcenat stavljen na tehničke detalje, i imaju dovoljno vremena za oporavak između dva treninga.



Milica Milošević
U popodnevnom delu radi se nakon kraćeg odmora, pre i posle večere. U prvom delu analizira se rad u prepodnevnom delu, opisuje svrha treninga, i prikazuju primeri šta se postiže ovakvim načinom treniranja. Danas je jedan deo bio posvećen i sezoni iza nas i dobrim i lošim nastupima učesnika kampa. U delu nakon večere bio je dogovor za naredni dan.