понедељак, 27. децембар 2010.

Orijentiring Dostignuće 2010 - Lista kandidata

    Na osnovu pristiglih predloga predlažemo listu kandidata za izbor Orijentiring dostignuća 2010.
Kandidati su sledeći:

U ženskoj kategoriji:

Dragana Dokmanović (PSD Kopaonik)- najbilji rezultati u ženskoj elitnoj kategoriji, i pored toga skromna i draga osoba, uložen veliki trud tokom sezone
Katarina Vulićević (SD Jasenica) - prva u Prvenstvu Srbije u kombinaciji u kategoriji Ž20, osvajač medalja na Balkanskom šampionatu (dve bronzane medalje na srednjim distancama i u štafetama)
Olga Stanojević (PD Pobeda) - najbolja mlađa pionirka u Srbiji
Katarina Stanojević (SD Jasenica) - najbolja mlađa pionirka u Srbiji
Milica Ilić (AOK Košutnjak) - najbolja starija pionirka u Srbiji
Milica Milošević (AOK Košutnjak) - najbolja starija pionirka u Srbiji
Kristina Radičević (PD PTT) - najbolja starija pionirka u Srbiji
Jelena Jovanović Babić (PD Pobeda) - menadžerski rad u PD Pobeda
Snežana Todosić (PD Pobeda) - menadžerski rad u PD Pobeda
Ivana Goranović (AOK Košutnjak) - menadžerski rad u AOK Košutnjak

U muškoj kategoriji:

Blažo Maksimović (OT Rtanj) - pobednik Prvenstva Srbije u kombinaciji, uložen veliki trud tokom sezone
Sava Lazić (SD Jasenica) - jedan od najboljih u svojoj kategoriji sa jako dobrim rezultatima a ujedno i jedan od najmlađih, odlična organizacija Masters kupa, uložen veliki trud tokom sezone
Filip Stevanović (SD Jasenica) - jedan od najboljih u svojoj kategoriji sa jako dobrim rezultatima a ujedno i jedan od najmlađih, uložen veliki trud tokom sezone.
Dokmanović Dragan (PSD Kopaonik) - takmičar koji je najviše napredovao ove sezone
Ivan Ćuk (OK DIF) - sjajne sprint trke
Vladan Vujaklija (Vračar) - jako dobar odnos prema sportu i konkurenciji, drugarski duh za primer. Redovno prisustvo na takmičenjima
Miodrag Radisavljević (SD Jasenica) - dobar trener, uspešno vođenje škole orijentiringa, redovno prisustvuje takmičenjima, pobednik Prvenstva Srbije u kombinaciji
Miloš Bilić (PD Pobeda) - najbolji mlađi pionir u Srbiji
Dušan Krnjajić (PSD Kopaonik) - najbolji stariji pionir u Srbiji
Marko Rakić (SD Jasenica) - najbolji kadet u Srbiji

Jedini predlog koji nije na listi je Milovan Mitrović, za rad u komisiji za informisanje. Ove godine prepustiću mesto nekom drugom jer direktno učestvujem u organizaciji izbora Orijentiring dostignuće 2010, ali u svakom slučaju hvala svima koji su me predložili.

Glasanje može da počne. Samo da Vas podsetimo da pobeđuje kandidat sa najvećim brojem glasova u kategoriji da svako može da glasa za jedanog kandidata u muškoj i jednog u žeskoj kategoriji, slanjem mejla sa glasom i potpisom onog ko glasa na adresu orijentiring.info@gmail.com . U koliko dva kandidata imaju isti broj bodova, onda se u obzir uzima i broj predloga za svakog od kandidata. Čestitamo svima koji su se našli na listi za izbor Orijentiring dostignuća 2010 i želimo im mnogo uspeha i glasova.

понедељак, 20. децембар 2010.

Orijentirin Dostignuće 2010

I ove godine pitamo sve članove Orijentiring saveza Srbije ko je po vama u godini iza nas postigao najviše uspeha.
Pravila su sledeća.
Svaki takmičar OSS registrovan u sezoni 2010 može da predloži svoje kandidate za dobijanje ovog priznanja u muškoj i u ženskoj kategoriji, najviše po deset, slanjem mejla sa predlozima na adresu orijentiring.info@gmail.com i naznakom O dostignuće-predlozi. Predlozi se šalju od 20. decembra u 00.00h do 26. decembra do 24.00. Za svakog od kandidate treba ukratko navesti razlog zašto se po vama našao na listi za dobijanje nagrade (mogu se kandidovati samo pojedinci, ne i klubovi ili grupe). Predlog ne mora da bude vezan za osvajanje neke od medalja na takmičenjima, već može da uključuje i druge razloge koji se odnose na orijentiring. Sa jedne mejl adrese može da šalje predloge samo jedna osoba koja mora da ispod predloga navede ime i prezime i klub u kome se takmiči. U slučaju da se predlozi sa jednog mejla ponavljaju onda će se u obzir uzeti samo predlozi iz mejla koji je prvi stigao. Ako predlozi nisu potpisani, onda neće ulaziti u izbor. Svaki član može da pošalje predloge samo jednom i ne može da predloži sam sebe.

U nedelju 26. decembra posle 24.00 na blogu i facebook profilu će biti objavljeno po deset imena u obe kategorije onih koji su sakupili najviše predloga. Glasanje kreće odmah nakon toga i traje od 27. decembra od 00.00 do 31. decembra do 24.00. Svaki član može da glasa samo po jednom za po jedan predlog u muškoj i jedan u ženskoj kategoriji. Glasa se slanjem mejla sa naznakom O dostignuće-glas na orijentiring.info@gmail.com gde treba navesti jedan glas za mušku kategoriju i jedan za žensku. Ako je u mejlu navedeno više imena, u obzir će se uzeti samo prvo koje je navedeno. Sa jedne mejl adrese može da glasa samo jedna osoba koja mora da ispod glasa navede i svoje ime i prezime i klub u kome se takmiči. U slučaju da se glasovi sa jednog mejla ponavljaju onda će se u obzir uzeti samo predlozi iz mejla koji je prvi stigao. Ako predlozi nisu potpisani, onda neće ulaziti u izbor. Niko ne može da glasa sam sebe.
Glasovi poslati pre početka glasanja neće ulaziti u konkurenciju.

Nagrade. Smatramo da je veliki uspeh samo ući na listu od deset kandidata za koje će se glasati. Pobednici u muškoj i u ženskoj kategoriji dobijaju plaketu i diplomu, a samo diplomu dobijaju osvajači drugog i trećeg mesta u obe kategorije. Informacije o pobednicima će biti objavljene 01. januara 2011. i nadamo se da će biti lep novogodišnji poklon. Nagrade će im biti uručene na Skupštini Orijentiring saveza Srbije.

Zahvaljujući prijateljima izbora za Orijentiring dostignuće 2010 svi koji budu poslali predloge i/ili učestvuju u glasanju mogu da osvoje neku od sledećih nagrada:
2 x Startnina na Kopaonik OPEN 2011 (svi dani takmičenja)
2x Startnina na Južni Kučaj 2011 (svi dani takmičenja)
2x Startnina na Beograd OPEN 2011 (svi dani takmičenja)
Izvlačenje nagrada će biti obavljeno na nekom od sledećih takmičenja. Nagrada (ukupno 6) glasi jedino na dobitnika i ne može se prenositi na drugog. Svaki od dobitnika će biti o dobitku obavešten mejlom i biće mu dostavljen vaučer za realizaciju nagrade.

Srećno!

петак, 17. децембар 2010.

Orijentiring istorija Srbije


Kao što smo već najavili, jedna od oblasti rada Komisije za informisanje OSS će u narednom periodu biti i stvaranje centralizovane istorijske baze i sakupljanje podataka vezanih za nastanak i razvoj orijentiringa u Srbiji. Pošto na ovu oblast do sad nismo u velikoj meri obraćali pažnju, pa samim tim svi podaci vezani za razvoj orijentiringa u Srbiji nisu sistematski obrađivani i čuvani da bi se istim moglo odmah pristupiti i nastaviti da bazu nadograđujemo dalje, celokupan posao moramo da krenemo od početka. 
U prvoj godini pokušaćemo da sakupimo i obradimo što više podataka sa takmičenja koja predstavljaju događaje u kojima smo svi učestvovali, a ono za šta ćemo se najviše interesovati biće: Naziv takmičenja, godina i datum održavanja, vrsta/tip (sprint, srednje, duge...), rang takmičenja (za šta se bodovalo ako jeste), mesto održavanja, klub organizator, naziv karte, razmeru karte, način izrade i štampe, broj karte, kartu sa takmičenja i u digitalnom i štampanom formatu, staze na takmičenju po kategorijama, broj učesnika, rezultate, prolazna vremena, fotografije i video zapise sa takmičenja, novinske članke, biltene sa takmičenja, zvanične ocene kontrolora takmičenja i bodovanja po ligama nakon svakog takmičenja. 
Doneta je odluka da se istorija održavanja takmičenja vodi od prvog održanog orijentiring takmičenja po IOF pravilima a to je po podacima do kojih smo došli Smederevski kup 1975. u Selu Brestovik (prvo pojedinačno takmičenje), što naravno ne znači da nećemo obrađivati i takmičenja i dešavanja pre ovog događaja. 
Preko mejl grupe je poslat prvi probni presek održanih takmičenja od 1975. godine do kraja ove sezone. Svesni smo činjenice da smo veliki broj takmičenja izostavili iz prostog razloga jer u ovom trenutku nemamo dovoljno podatak da li su održana, tj. nemamo neki od opipljivih elemenata za koji možemo da se vežemo i uvrstimo takmičenje u kalendar. Dobar deo takmičenja su bila dvodnevna ili trodnevna takmičenja o čemu takođe nema izvora da li su i kad sve održana, a iz tradicije i načina održavanja verujemo da jesu. Ovim spiskom su obuhvaćena sva takmičenja bez obzira na rang.
Pored podataka o održanim takmičenjima želimo da uradimo i arhivu nastupa naših takmičara na međunarodnim takmičenjima i njihove rezultate, kao i popis osvajača titule državnih prvaka.
Molimo sve koji žele da pomognu u kreiranju ove istorijske baze a imaju neke od podataka koje su nam potrebne da nam ih pošalju na mejl komisije orijentiring.info@gmail.com , apel se naročito odnosi na sve takmičare koji su vodili svoje arhive, ili se već duže vreme takmiče i učestvovali su u kreiranju istorije orijentiringa u Srbiji, kao i na klubove koji imaju svoje arhive. U slučaju da je količina podataka veća, iste možete narezati na disk i dostaviti nam prvom prilikom na nekom od narednih takmičenja, za svaki disk dajemo prazan u zamenu. Ako imate podatke koji su na papiru, svu dokumentaciju možete da nam predate na uvid, a ista će vam nakon obrade i digitalizacije biti vraćena. 
Dobar deo informacija se može pronaći u mejlovima koji se putem grupe dostavljaju svim članovima. Trenutno se mejlovi prosleđuju putem google grupe u koju možemo da ostvarimo uvid. Međutim postoji problem kod uvida u mejlove koji su se prosleđivali putem grupe Saveza koja je išla preko računarskog fakulteta, i yahoo grupe. U mom slučaju i sa jedne i sa druge grupe, mejlovi su mi stizali na mejl adresu koju su mi iz meni neobjašnjivih razloga deaktivirali. Ni jedna ni druga grupa ne postoje, a jedina mogućnost da dođemo do tih podataka je da nam ih neko od članova ko ih još uvek čuva na svom mejl nalogu prosledi na našu mejl adresu.
Tabele prosleđene putem grupe predstavljaju orijentacione podatke za nešto više od 450 takmičenja koji bi trebali da se popune ili u slučaju da nisu tačni isprave, a u godinama gde nisu upisana takmičenja koja su održana, ista i upišu. Pažljivo pregledajte tabele i u što kraćem vremenu nam pošaljite sve dopune ili ispravke. Nadam se da ćete u ovim zimskim danima uživati uz O istoriju.

Milovan Mitrović

P.S. Hvala svim prijateljima koji su do sad pomogli slanjem podataka za O-istoriju Srbije

четвртак, 9. децембар 2010.

Nacionalni kalendar OSS za 2011.godinu i novine u takmičenju

   Upravni odbor Orijentiring saveza Srbije je na sastanku u nedelju 06. decembra 2010. godine održanom u Paraćinu, usvojio Nacionalni kajendar orijentiring takmičenja u Srbiji za 2011. godinu.
U 2011.godini prihvaćene su prijave za tri trke za svetsku rang listu (WRE), šest državnih prvenstava u sprintu, kratkim, noćnom skor sprintu, srednjim i dugim stazama, i ukupno 15 trka za Prvenstvo Srbije u kombinaciji.
Kao i ove godine i u idućoj se boduje osam najboljih rezultata svakog takmičara na prvenstvima u kombinaciji.

Što se novina tiče, od iduće sezone je predviđeno uvođenje kategorije M/Ž21BR. Ova kategorija postoji u većini zemalja i ona predviđa tehnički zahtevnu stazu sa fiksnom dužinom od 4-6km bez obzira na dužinu ostalih staza. Novina na državnom prvenstvu u sprintu je ta da će za seniorsku mušku i žensku kategoriju takmičenje biti organizovano u dve faze. Prva je kvalifikaciona faza gde svi seniori trče u istoj kategoriji, takođe i seniorke. U drugoj fazi u A finalu učestvuju 10 prvoplasiranih iz kvalifikacija, a ostali učestvuju u B finalu. Sve ovo trebalo bi da ˝produži˝ trajanje sprint prvenstva a ujedno i da omogući takmičarima iz ostalih kategorija da mogu da prate A finale i navijaju za favorite.
Od 1. do 30. januara, kad je rok za prijavu, takmičarima će biti na raspolaganju da se odluče između sledećih kategorija M/Ž 12, 14, 16, 18, 20, 21(E,A,B,BR), 35, 40, 45, 50, 55, 60. Po završetku registracije izvršiće se spajanje kategorija u kojima ne postoji dovoljan broj takmičara.