недеља, 6. фебруар 2011.

Orijentiring karta celog sveta - konačno

Preuzeto sa http://blog.oobrien.com 
   Trenutno na internetu postoji veliki broj karata dostupnih svima. Pored Google mapa (http://maps.google.com), već poznate svima koji koriste google kao pretraživač, postoje još i OpenStreetMap (http://www.openstreetmap.org). 
   OpenStreetMap predstavlja projekat stvaranja slobodne mape celog sveta u stilu Wikipedije, i obezbeđuje korisnicima besplatne mape celog sveta kao što su mape ulica svakom kome takvi podaci trebaju. Projekat je počeo iz razloga jer za većinu mapa za koje se misli da su slobodne, u stvari postoje pravna ili tehnička ograničenja na njihovo korišćenje, te se time sprečavaju korisnici da ih iskoriste u kreativne, produktivne ili neke druge svrhe. Tako su koristeći platformu OpenStreetMap-a nastale i brojne druge, mape biciklističkih staza (http://www.opencyclemap.org/), mape sky staza (http://openpistemap.org/), whitewater mape za kajak i slično (http://whitewater.quaker.eu.org/), karte staza za pešačenje i planinare (http://beta.letuffe.org/).
   Oliver O´Brajen (http://blog.oobrien.com) istraživač i programer u Centru za napredne prostorne analize (CASA) u Londonu, je od pre dve godine tvorac OpenOrienteeringMap-a Velike Britanije a od skora i celog sveta (http://oobrien.com/oom/). 
   OpenOrienteeringMap je orijentiring karta celog sveta, rađena na osnovu podataka i podloga sa OpenStreetMap i google satelitskih snimaka. Postoji u dva formapa "Street-O" i "Pseud-O". Street-O obuhvata samo ulice  (ulice, pruge, vodotokove i sl.) i koristi se za neformalna takmičenja i treninge, kako autor kaže po ulicama Londona i drugim urbanim sredinama širom sveta. Drugi format Pseud-O predstavlja manje ozbiljnu orijentiring kartu (misli se na nivo detalja potreban za pravu orijentiring kartu - u testu koji smo mi izveli prvo šta smo uočili da nedostaje su izohipse), ali pokušava da oponaša izgled standardne orijentiring karte.
   Oba data formata su rađena u standardu za izradu orijentiring karata ISOM i ISSOM, što se tiče boja i načina izrade, ali su mere promenjene radi boljeg prikaza i ograničene rezolucije ekrana. 
  Kad prvi put pristupite sajtu http://oobrien.com/oom/ prvo umanjite zum da bi ste pronašli željenu lokaciju na OpenStreetMap, a zatim zumirajte tu lokaciju dok se ne pojavi orijentiring karta (ovo zna da potraje zato budite strpljivi, najveći zum je negde oko 1:2000 i prikazan je u donjem levom uglu). Alternativa je ukucavanje geografske širine i dužine ako je znate, a za sada je samo za Veliku Britaniju omogućeno i ukucavanje poštanskog broja. Pošto su mape zasnovane na "standardu prikazivanja pločica", one su vidljive samo u fiksnim razmerama.
   Velike površine u svetu još uvek nisu pokrivene ili im nedostaje dosta detalja a takođe postoje dosta bagova u Pseud-O verziji. Međutim svi mogu da doprinesu da se OpenStreetMap projekat razvije, unošenjem onih informacija koje nedostaju (putevi, vegetaciju i sl). Podaci se zatim u proseku jednom mesečno povlače na Open OrienteeringMap. Prikazani podaci su negde s početka meseca.
   Još neki od problema su i ti što aplikacija radi jako sporo u Internet Exploreru, takođe pošto prikazuje više pozadina sa punom grafikom odjednom potrebna je brza internet veza i snažan računar da bi ste se po sajtu kretali u realnom vremenu. Server može da podržava samo nekoliko ljudi odjednom, tako da ako je veza spora, ili sačekajte ili posetite sajt kasnije. 

Proba 1 - Kalemegdan
Proba 2 - Ada









I na kraju evo nas kod teme koja sve nas interesuje, da li je izvodljivo u Srbiji? Verovali ili ne jeste. Uradili smo test sa dve karte uz pomoć opcije "Create a map". Ova opcija otvara Map builder, u kome su po redu date prvo opcija za izbor dimenzija papira (tj. PDF fajla) i tu su ponuđene opcije A3+, A3, A4 i Letter u uspravnoj ili položenoj varijanti. Kad to odaberete onda birate razmeru karte između 1:4000, 5000, 7500, 10000,12500, 15000, 20000, 25000. Nakon toga morate da mišem potvrdite oblast koju želite da se štampa jednostavnim klikom preko karte. Program Vas uglavnom instruiše šta treba sledeće da uradite tako da ne morate da brinete i ako pogrešite. Nakon razmere i oblasti birate između opcija samo putevi ili Orijentiring karta. Zatim možete odmah da štampate ali postoji i opcija da postavite kontrolne tačke, i program sasvim solidno izbaci prvo start (nemoj da vas zbuni što prikaže cilj jer je to bag), a zatim onoliko kontrola koliko vi unesete, i na kraju upisujete naziv karte ili možda datum treninga. Kad ste sve to uneli, klik na OK i program generiše i čuva PDF dokument u fasciklu gde smeštate dokumente koje preuzimate sa interneta. Dokument iz PDF formata možete odmah da štampate na bilo kom štampaču (naravno u boji).
   Zaključak cele priče je taj da ovo predstavlja još jedan od jako velikih koraka za razvoj orijentiring sporta u svetu a naravno nadamo se i u Srbiji. O načinu kako se unose korekcije, tačnosti karte i da li može da se upotrebi za trening neki drugi put.

Napisao: Milovan Mitrović

Нема коментара: