петак, 17. децембар 2010.

Orijentiring istorija Srbije


Kao što smo već najavili, jedna od oblasti rada Komisije za informisanje OSS će u narednom periodu biti i stvaranje centralizovane istorijske baze i sakupljanje podataka vezanih za nastanak i razvoj orijentiringa u Srbiji. Pošto na ovu oblast do sad nismo u velikoj meri obraćali pažnju, pa samim tim svi podaci vezani za razvoj orijentiringa u Srbiji nisu sistematski obrađivani i čuvani da bi se istim moglo odmah pristupiti i nastaviti da bazu nadograđujemo dalje, celokupan posao moramo da krenemo od početka. 
U prvoj godini pokušaćemo da sakupimo i obradimo što više podataka sa takmičenja koja predstavljaju događaje u kojima smo svi učestvovali, a ono za šta ćemo se najviše interesovati biće: Naziv takmičenja, godina i datum održavanja, vrsta/tip (sprint, srednje, duge...), rang takmičenja (za šta se bodovalo ako jeste), mesto održavanja, klub organizator, naziv karte, razmeru karte, način izrade i štampe, broj karte, kartu sa takmičenja i u digitalnom i štampanom formatu, staze na takmičenju po kategorijama, broj učesnika, rezultate, prolazna vremena, fotografije i video zapise sa takmičenja, novinske članke, biltene sa takmičenja, zvanične ocene kontrolora takmičenja i bodovanja po ligama nakon svakog takmičenja. 
Doneta je odluka da se istorija održavanja takmičenja vodi od prvog održanog orijentiring takmičenja po IOF pravilima a to je po podacima do kojih smo došli Smederevski kup 1975. u Selu Brestovik (prvo pojedinačno takmičenje), što naravno ne znači da nećemo obrađivati i takmičenja i dešavanja pre ovog događaja. 
Preko mejl grupe je poslat prvi probni presek održanih takmičenja od 1975. godine do kraja ove sezone. Svesni smo činjenice da smo veliki broj takmičenja izostavili iz prostog razloga jer u ovom trenutku nemamo dovoljno podatak da li su održana, tj. nemamo neki od opipljivih elemenata za koji možemo da se vežemo i uvrstimo takmičenje u kalendar. Dobar deo takmičenja su bila dvodnevna ili trodnevna takmičenja o čemu takođe nema izvora da li su i kad sve održana, a iz tradicije i načina održavanja verujemo da jesu. Ovim spiskom su obuhvaćena sva takmičenja bez obzira na rang.
Pored podataka o održanim takmičenjima želimo da uradimo i arhivu nastupa naših takmičara na međunarodnim takmičenjima i njihove rezultate, kao i popis osvajača titule državnih prvaka.
Molimo sve koji žele da pomognu u kreiranju ove istorijske baze a imaju neke od podataka koje su nam potrebne da nam ih pošalju na mejl komisije orijentiring.info@gmail.com , apel se naročito odnosi na sve takmičare koji su vodili svoje arhive, ili se već duže vreme takmiče i učestvovali su u kreiranju istorije orijentiringa u Srbiji, kao i na klubove koji imaju svoje arhive. U slučaju da je količina podataka veća, iste možete narezati na disk i dostaviti nam prvom prilikom na nekom od narednih takmičenja, za svaki disk dajemo prazan u zamenu. Ako imate podatke koji su na papiru, svu dokumentaciju možete da nam predate na uvid, a ista će vam nakon obrade i digitalizacije biti vraćena. 
Dobar deo informacija se može pronaći u mejlovima koji se putem grupe dostavljaju svim članovima. Trenutno se mejlovi prosleđuju putem google grupe u koju možemo da ostvarimo uvid. Međutim postoji problem kod uvida u mejlove koji su se prosleđivali putem grupe Saveza koja je išla preko računarskog fakulteta, i yahoo grupe. U mom slučaju i sa jedne i sa druge grupe, mejlovi su mi stizali na mejl adresu koju su mi iz meni neobjašnjivih razloga deaktivirali. Ni jedna ni druga grupa ne postoje, a jedina mogućnost da dođemo do tih podataka je da nam ih neko od članova ko ih još uvek čuva na svom mejl nalogu prosledi na našu mejl adresu.
Tabele prosleđene putem grupe predstavljaju orijentacione podatke za nešto više od 450 takmičenja koji bi trebali da se popune ili u slučaju da nisu tačni isprave, a u godinama gde nisu upisana takmičenja koja su održana, ista i upišu. Pažljivo pregledajte tabele i u što kraćem vremenu nam pošaljite sve dopune ili ispravke. Nadam se da ćete u ovim zimskim danima uživati uz O istoriju.

Milovan Mitrović

P.S. Hvala svim prijateljima koji su do sad pomogli slanjem podataka za O-istoriju Srbije

Нема коментара: