недеља, 31. октобар 2010.

Sportska literatura

Preuzeto sa www.datastatus.rs
   Danas je završen 55. Međunarodni beogradski sajam knjiga. U moru izlagača, i još većem moru posetilaca istog, moju pažnju je naročito privukao štand izdavačke kuće Data Status iz Beograda (http://www.datastatus.rs/). Zašto? Istražujući po internetu sportsku literaturu, naišao sam na veliki broj izdanja, ali sam se najviše zadržao na jednom međunarodnom izdavaču, i prijavio se na njihovu mail listu. I tako već tri godine, uredno, svaka tri meseca dobijam na kućnu adresu kataloge svetski poznatog izdavača Human Kinetics (http://www.humankinetics.com/). Njihova izdanja pružaju informacije o inovacijama iz oblasti fizičkih aktivnosti i sporta, pomažu ljudima širom sveta da vode zdraviji i aktivniji život, zalažu se za informisanje i obrazovanje na svim poljima fizičkih aktivnosti, a rekreacija, sport i zdravlje su njihovi osnovni ciljevi. I konačno je još neko to video i počeo da uvozi, prevodi i prodaje njihova izdanja a to je beogradski izdavač Data Status.
   Data Status u svojoj ponudi ima veliki broj stručne literature za individualne i timske sportove, menadžment u sportu, sportsku medicinu itd. Izdanja su uglavnom na engleskom jeziku, ali je i jedan broj izdanja preveden na srpski jezik, među njima i knjiga sa slike. U razgovoru sa izdavačem došao sam do informacije da je trenutno u fazi prevođenja i izdavanja na srpski jezik još nekoliko knjiga, ali i da se planira prevođenje i ostalih izdanja za koja bude bilo interesovanja. Cene izdanja i na srpskom i na engleskom jeziku su izuzetno povoljne, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da smo do sada na vrednost knjige, ako bi smo je poručili iz inostranstva, morali da platimo ponekad i veći iznos od vrednosti same knjige za porez, transport i carinu. Pored Human Kinetics-a, partneri Data Statusa su još i izdavači Cambridge University Press, CLE International, Elsevier, Gopal Zagreb, Masmedia, Medicinska naklada i ProQuest.     
   Nadam se da će svako od Vas naći neku knjigu za koju je zainteresovan, da će neka od ovih izdanja pomoći u edukaciji kadrova u orijentiringu, temi o kojoj ćemo u narednim mesecima često pisati, kao i da će neka od knjiga pomoći trenerima da lakše pripreme takmičare u zimskom periodu za takmičenja koja nas očekuju u narednoj sezoni.

Milovan Mitrović

Нема коментара: