среда, 20. октобар 2010.

Konfederacija mediteranskih orijentiring federacija

Italijanska orijentiring federacija je na kongresu IOF-a 14. avgusta ove godine u Trondhaimu dobila zeleno svetlo za osnivanje Orijentiring konfederacije mediterana.
Pre nekoliko dana Orijentiring savez Srbije dobio je poziv da učestvuje u radu osnivackog kongresa koji će biti održan od 12. do 14. novembra u Veneciji. Na spisku potencijalnih osnivača i partnera nalazi se 25 zemalja u regionu a predlog je da u naredne četiri godine sedište ove konfederacije bude u Italiji, Trento, gde je i sedište njihove nacionalne organizacije.

Ciljevi osnivanja i rada ove konfederacije biće:

-Pre svega konfederacija će nastaviti uključivanje orijentiringa, bar u foot-o verziji, u Mediteranske igre. Ove igre su prepoznate od strane Međunarodnog Olimpijskog Komiteta od 1952., i uključivanje orijentiringa će biti važan korak ka krajnjem cilju, a to je učestvovanje na Olimpijskim igrama.

-Konfederacija će biti u mogućnosti da se obrati Nacionalnim olimpijskim komitetima nacija u mediteranskoj oblasti koje još uvek nemaju takmičenja u orijentiringu, nudeći savete i podršku za razvoj orijentiringa i osnivanja njihovih nacionalnih orijentiring saveza. Ovo će, takođe, biti veoma važno za olimpijsku inkluziju sporta, pošto minimum koji je potreban za to od 75 nacionalnih saveza, još uvek nije dostignut

-Osnivanje Mediteranskog kupa, kao novog sistema takmičenja

Orientiring savez Srbije već je iskazao svoj interes da bude uključen u rad mediteranske konfederacije, a doneta je i odluka da nas na osnivačkom kongresu u Veneciji predstavlja predsednik Đordje Zagorac.

Нема коментара: